Під час атаки росіян під Києвом згорів музей Марії Приймаченко. Експозицію вдалося врятувати

18 травня світова спільнота відмічає Міжнародний день музеїв. В цей  же час в Україні відбуваються трагічні події і у цій важливій культурній галузі

Під час наступу російських військ у селищі Іванків на Київщині  27 лютого, згоріла будівля історико-краєзнавчого музею. В колекції цього музею були роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко.

«У містечку Іванків згорів історико- краєзнавчий музей. Знищені унікальні твори Марії Приймаченко», – написала уночі, 28 лютого, колекціонерка української старовини й мистецтва, дослідниця і блогерка Устина Стефанчук.

Пізніше, як розповіла ZAXID.NET Устина Стефанчук, на її пост поскаржилися, його заблокували.

Також інформацію про знищення музею підтвердила директорка Вишгородського історико-культурного музею Влада Литовченко.

«Однією з непоправних втрат історико-культурного надбання України є знищення агресором у ці пекельні для нашої країни дні Іванківського історико-краєзнавчого музею, де серед великої кількості цікавих експонатів та тематичних експозицій гордістю і прикрасою були роботи видатної української художниці Марії Примаченко», – написала Литовченко.

У музеї було понад два з половиною десятки картин мисткині, а також інші роботи, серед яких – роботи вишивальниці Ганни Верес. Проте пізніше стало відомо, що частина робіт Приймаченко перебували на виставці у Києві, частину під час пожежі врятували люди.

«Роботи Приймаченко іванківці винесли по хатах! Вони не згоріли!!!! Музей відбудуємо!», – повідомила ведуча телеканалу «Рада» Тетяна Гончарова. Також з'явилась інформація, що частина колекції була на виставці у Києві.

Нагадаємо, що селище Іванків на півночі Київської області вступило в бій із ворогом ще 25 лютого. Тоді Іванковом пройшла колона російських танків. У селищі зруйновані будинки та вулиці.



Марія Приймаченко (Примаченко) (1908–1997) – українська народна художниця в жанрі «наївного мистецтва»; лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. Народилася і похована у с. Болотня Вишгородського району Київської області. Створила понад 800 картин, 650 робіт зберігаються у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ). За рішенням ЮНЕСКО 2009 рік було визнано роком Марії Примаченко.

Іванківський історико-краєзнавчий музей був відкритий 21 лютого 1981 року. Він розміщений у колишньому панському маєтку, перебудованому за радянських часів. Гордістю музею була колекція художніх творів української народної художниці в жанрі «наївного мистецтва» Марії Приймаченко. У 2016–2018 роках приміщення музею капітально відремонтували.

І це лише один із епізодів знищення нашої культурної спадщини.

https://zaxid.net/news/


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Зачаровані краєвиди О. Безвербного

Тобі, Біла Церкво, заквітчане місто, я серце своє віддаю.

Мій час - моя вода