Україна – багато в чому унікальна країна

День Незалежності – найбільше свято України, найбільш урочистий день з-поміж усіх державних свят різного "рангу". Його відзначають щороку 24 серпня на честь ухвалення Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України у 1991 році. Цю дату прийнято вважати датою відновлення незалежної держави та днем утворення української держави у сучасному вигляді. Щороку цього дня українці мають офіційний вихідний.

У 2021 році наша країна відзначає ювілей – 30 років від дня проголошення незалежності, тому уряд запланував низку незвичайних святкових заходів.

Далі розповідаємо найважливіше з того, що стосується незалежності нашої країни, а також про найцікавіші факти стосовно проголошення незалежності. 

Цікаві та неочікувані факти про Україну

Насправді День Незалежності спершу відзначали не 24 серпня, а 16 липня. Це день у 1990 році, коли Верховна Рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Саме цей документ став підґрунтям для того, щоб через рік проголосити незалежність України 24 серпня. Але від 1992 року День незалежності відзначають уже 24 серпня.

Рішення про проголошення незалежності прийняли після всеукраїнського референдуму. Тоді понад 90% українців висловили схвальну думку щодо підписання Акту проголошення незалежності України. 

День Незалежності - найбільше державне свято УкраїниФото з відкритих джерел

Першою незалежність України визнала Польща. 

Україна – найбільша за площею європейська країна. 

Українська Конституція – одна з найстаріших європейських конституцій. Ідеться про документ під назвою "Конституцію Пилипа Орлика", прийнятий у 1710 році за часів Гетьманської України. Зараз його оригінал зберігається у Швеції. 

Саме в Україні знаходиться географічний центр Європи. Це село Ділове неподалік від міста Рахів у Закарпатській області. Точку, що знаменує географічний центр Європи, позначає геодезичний знак.

В 1934 році у Парижі на конкурсі краси мов українську мову визнали найкращою, найбагатшою та найбільш милозвучною мовою світу. Наша мова зайняла друге місце після італійської.

Українці – найспівучіша нація, яка створила найбільшу кількість народних пісень у світі, близько 200 тисяч. Жодна нація не має такої величезної кількості народних пісень.

Колядка "Щедрик" авторства Миколи Леонтовича є однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Найдовший духовий музичний інструмент у світі – українська трембіта. 

Новини за темою: До Дня Незалежності в Києві організують фестиваль народних промислів

Україна свого часу була третьою за величиною у світі за обсягами ядерної зброї, що зберігалася на нашій території. Проте країна добровільно відмовилася від неї, передавши усі боєголовки і ракети Росії.

Першим вищим навчальним закладом у Східній Європі став саме український виш. Це – Острозька академія, заснована у 1576 році князем Костянтином-Василем Острозьким.

У Києві є найглибша станція метро Європи – "Арсенальна". Вона була збудована у 1960 році на глибині 105,5 метрів.

Найкоротша вулиця столиці у Європі – також в Україні. Довжина центральної вулиці Києва – Хрещатик, він простягається на 1225 метрів.

Найбільша площа Європи знаходиться у Харкові – її довжина 750 метрів, а ширина – 125 метрів.

Найпотужніший у світі літак з найбільшою вантажопідйомністю – Ан-225 "Мрія" – спроектований і збудований в Україні на підприємстві "Антонов". Він має вагу 640 тонн, це як 80 легкових автомобілів.

В Україні є найбільша в Європі пустеля – Олешківські піски площею 160 тисяч гектарів, її ще називають українською Сахарою. Цікава річ – піски можна побачити навіть з космосу.

Найбільший запас чорнозему у світі в Україні.

Новини за темою: 24 серпня Верховна Рада збереться на урочисте засідання з нагоди Дня Незалежності

Історія ухвалення незалежності

16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР офіційно проголосила державний суверенітет  України. Тоді ж було ухвалено постанову "Про День проголошення незалежності України", у якій зазначено:

"Зважаючи на волю українського народу та його одвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну вагомість прийняття Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановляє:

Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Цей документ став поштовхом до визнання незалежності.

17 березня 1991 року відбувся єдиний в історії Радянського Союзу Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Паралельно в Україні за наполяганням Народного Руху України за перебудову було проведене опитування: "Чи згодні ви, що б Україна була у складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України?". Позитивно на це питання відповіло більше 80 % опитаних. 

Новини за темою: На військовий парад до Дня Незалежності залучать 400 одиниць озброєння і техніки

Відзначення Дня Незалежності України

Святкування Дня Незалежності проходять у всіх містах України. Щороку програма святкування включає різноманітні урочисті заходи, як-от: музичні та пісенні концерти, спортивно-розважальні змагання, ярмарки виробів українського мистецтва, майстер-класи, фестивалі народної музики і живого співу, ходу у вишиванках, виставки квітів. Також у багатьох містах України цього дня влаштовують урочисту ходу у національних костюмах, проводять конкурси, запускають феєрверки. 

Урядовці вже спланували програму заходів до Дня Незалежності УкраїниФото з відкритих джерел

Цього року з нагоди 30-ї річниці незалежності України було заплановано низку розважальних та пізнавальних заходів. На відміну від двох попередніх років, коли офіційно військові паради не проводились, цьогоріч заплановано провести військові паради в Києві, Дніпрі та Одесі.

Згідно із задумом урядовців, святкування мало б обійтися державному бюджету України у 5,4 мільярда гривень і стати найдорожчим святкуванням дня незалежності за всю історію України. При цьому безпосередньо на святкові урочистості було заплановано витратити 100 мільйонів гривень.

https://pnk.tv/article/den_nezalezhnosti_ukrainy_tsikavi_fakty_pro_nashu_krainu_ta_ii_istoriiu_1012747




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Зачаровані краєвиди О. Безвербного

Тобі, Біла Церкво, заквітчане місто, я серце своє віддаю.

Мій час - моя вода