Збройні сили України: чисельність, гендерний розподіл та місце у світовому рейтингу

В Україні сьогодні, 6 грудня, відзначається День Збройних Сил. Під час повномасштабної війни це свято набуло особливого значення: понад 650 днів наші воїни захищають країну від російських окупантів, борючись за незалежність та свободу для нинішнього та наступних поколінь. Саме тому ЗСУ очолюють рейтинг довіри українців – їм довіряє 94% опитаних громадян. Деякі цифри та факти про нашу армію – на інфографіці «Слово і діло»



День Збройних сил відзначається 6 грудня, оскільки саме цього дня у 1991 році було ухвалено закони «Про оборону України» та «Про Збройні сили України».

У законі йдеться про те, що Збройні сили України – це військове формування, на яке відповідно до Конституції покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності. ЗСУ забезпечують стримування збройної агресії та відсіч їй, охороняють повітряний та підводний простір України у випадках, визначених законом, беруть участь у заходах, спрямованих на боротьбу з тероризмом.

Верховним головнокомандувачем ЗСУ є президент, зараз це Володимир Зеленський. Безпосереднє військове керівництво ЗСУ здійснює головнокомандувач (Валерій Залужний), адміністративне та військово-політичне – міністр оборони (Рустем Умєров).

ЗСУ мають таку структуру:

  • Генштаб;
  • командування об'єднаних сил;
  • види ЗСУ – Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили;
  • окремі роди сил ЗСУ – Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони, Сили логістики, Сили підтримки, Медичні сили;
  • окремі роди військ – Десантно-штурмові війська, Війська зв'язку та кібербезпеки;
  • органи військового управління, з'єднання, військові частини, вищі військові навчальні заклади тощо.

Чисельність Збройних сил затверджується Верховною радою за поданням президента. Наразі у ЗСУ приблизно 700 тисяч українців – утричі більше, ніж у 2014-2021 роках. А в 2013-му українська армія налічувала лише 166 тисяч осіб. Докладніше про те, як змінювалася чисельність ЗСУ – на інфографіці.

Після початку повномасштабної війни зросла кількість жінок у ЗСУ – зараз вони становлять 7,3% від загальної чисельності особового складу.

Станом на жовтень в армії 43,5 тисяч жінок-військових і більше 18 тисяч – цивільного персоналу. Близько 5 тисяч жінок-військових виконують завдання у районах ведення бойових дій. Статус учасника бойових дій мають майже 13,5 тисяч жінок.

При цьому, наприклад, у 2014 році загальна чисельність жінок у ЗСУ становила до 50 тисяч, з них 16,6 тисяч військовослужбовців.

На початку року міжнародна організація Global Firepower відвела Україні 15 місце у рейтингу найсильніших армій світу (раніше було 22 місце).

https://www.slovoidilo.ua

 


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Тобі, Біла Церкво, заквітчане місто, я серце своє віддаю.

Зачаровані краєвиди О. Безвербного