Трійця: прикмети, звичаї та заборони


Трійця завжди припадає на неділю і є перехідним святом, у низці православних церковних свят вона завершує весняний цикл свят, через тиждень після неї починається Петрів піст.

Бог любить Трійцю

Число 3 у християнстві має дуже велике значення. Власне свято Трійці стверджує й оспівує триєдиність Всевишнього Бога: Бога Отця - Творця Неба і Землі, Бога Сина і Святого Духа.

У Священному Писанні  говориться, що ми сповідуємо Трійцю єдиносущну і нероздільну. Єдиносущну - це означає, що Отець, Син і Святий Дух -  три самостійні Божественні образи, володіють всіма Божественними досконалостями, але це не три особливі окремі сутності, не три Боги, а Єдиний Бог. Вони мають єдину і нероздільну Божественну суть.  

Три великі дні

Трійця відзначається три дні - у неділю, понеділок та вівторок. У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень у пам’ять про поблажливість Святого Духа на учнів Ісуса.

У понеділок православні віряни відзначають День Святого Духа.  

У давнину у цей день молодь влаштовувала масові гуляння на природі – співали пісні, розкладали багаття і ворожили.

Старослов’янські обряди поклоніння деревам збереглися в українців у звичаях ставити на Трійцю клечання у вигляді берізок, кленів і лип на подвір’ях, розвішувати на стріхах. 

А в оселях стелити долівки запашними травами, духмяним зіллям заквітчували ікони, вікна, стіни.


Прикмети Зелених свят

У ці дні - майже початку літа - природа просто промовляє до людини: мовою комах, пташок, природи. Не одне покоління вслухалося в цю мову, і всі ці спостереження вилилися в ланцюжок прикмет і вірувань, які передаються з покоління в покоління, а отже, здійснюються.

·         Дощ на Зелені свята - на гарний врожай грибів.

·         Зберете трави і квіти в цей день - отримаєте потужний оберіг і ліки від багатьох хвороб. З допомогою настоїв і відварів, приготованих з рослин, люди виліковувалися від багатьох недуг. А ще виготовляли талісмани і обереги для всіх членів сім'ї.  

·         Вдале сватання цього дня - на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях - любов один до одного.  

·         Напередодні Трійці всі рослини наділяються магічною і цілющою силою.

·         Хвороби та всілякі небажані моменти не притягуватимуться, якщо подавати щедру милостиню, надавати будь-яку допомогу тим, хто її потребував.

·         Скатертину, якою застеляли святковий стіл в Трійцю, зберігали з вірою, що вона здатна притягувати заможних женихів чи працьовитих наречених.

·         Якщо після дощику сонячна погода - значить, у цьому сезоні можна очікувати дуже багатого врожаю. Особливо це стосувалося зернових культур, лісових ягід і грибів.

·         Якщо зранку винести і покришити свіжу випічку на город - можна задобрити  духів покійних родичів, щоб ті піклувалися про живих у інших світах. 

Заборони на Трійцю

·         Робити березові віники або мітли.

·         Працювати у перші дні Зеленого тижня, крім приготування їжі.  

·         Протягом тижня не рекомендується ходити в ліс (бо там русалки).

·         Зводити або ремонтувати паркан.

·          Не треба купатися в річці, бо в ці дні русалки заманюють молодих людей у воду. Переповідають, що після того дівчата чи парубки безслідно зникали. 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Зачаровані краєвиди О. Безвербного

Тобі, Біла Церкво, заквітчане місто, я серце своє віддаю.

Мій час - моя вода